Η κοινή κολλητική ταινία ακτινοβολεί!


imageΜόλις δύο εβδομάδες μετά το Νόμπελ Φυσικής που αφορούσε τη θεωρητική εργασία στα υποατομικά σωματίδια, οι φυσικοί ανακοίνωσαν μια εντυπωσιακή νέα ανακάλυψή τους, που αφορά μια πολύ πιο οικεία μορφή της ύλης: την κοινή κολλητική ταινία. Όπως αποδεικνύεται τώρα, αν η κολλητική ταινία αποσπαστεί από το ρολό της, μέσα σε ένα θάλαμο κενού, εκπέμπει ακτίνες Χ! Οι επιστήμονες μάλιστα -που δήλωσαν “πολύ έκπληκτοι”- κατόρθωσαν να βγάλουν μια ακτινογραφία ενός από τα δάκτυλά τους, απεικονίζοντας κανονικά τα οστά, απλώς βάζοντας πάνω του μια κολλητική ταινία! “Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι ήταν αληθινό”, δήλωσαν.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες (UCLA) και περιγράφεται στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γαλλικού Πρακτορείου και του Associated Press. Η έρευνά τους αποτελεί στην πραγματικότητα συνέχεια μιας ανακάλυψης ρώσων επιστημόνων, από τη δεκαετία του ΄50, που είχαν βρει ότι το ξετύλιγμα μιας κολλητικής ταινίας με τη σωστή ταχύτητα απελευθερώνει παλμούς στο τμήμα των ακτίνων Χ του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Oι αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι, με κάποιες βελτιώσεις, η διαδικασία μπορεί να αξιοποιηθεί για την κατασκευή φθηνών μηχανημάτων ακτινογραφιών Χ ή για μέρη όπου ο ηλεκτρισμός είναι πολύ ακριβός ή ανύπαρκτος, με αποτέλεσμα να μην συμφέρει ή να μην είναι δυνατή η χρήση συμβατικών μηχανημάτων ακτινογραφίας, τα οποία ούτως ή άλλως απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό και μια μόνιμη ραδιενεργή πηγή. Οι ερευνητές και το πανεπιστήμιο απέκτησαν την πατέντα της τεχνολογίας και τα σχετικά δικαιώματα για μελλοντική χρήση.

Οι επιστήμονες ξετύλιξαν με ένα μηχάνημα μια κοινή κολλητική ταινία μέσα σε θάλαμο κενού, με ταχύτητα περίπου 3 εκατοστών το δευτερόλεπτο. Αμέσως εκπέμφθηκαν γρήγοροι παλμοί ακτίνων Χ με μήκος ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου η κάθε μία και με ένταση 100 milliwatts, από την περιοχή όπου η ταινία ξετυλιγόταν από το ρολό της.

Αν και δεν είναι σαφής η εξήγηση του φαινομένου, μια πιθανή ερμηνεία είναι ότι συμβαίνει όταν δύο επιφάνειες που βρίσκονται σε επαφή, κινούνται η μία σε σχέση με την άλλη. Κατά το ξετύλιγμα, η κολλητική ακρυλική ουσία στο κάτω μέρος της ταινίας φορτίζεται θετικά, ενώ το ρολό πολυαιθυλενίου φορτίζεται αρνητικά. Σε συνθήκες μειωμένης ατμοσφαιρικής πίεσης, αναπτύσσονται αυξημένα ηλεκτρικά πεδία, που προκαλούν εκφόρτιση ενέργειας. Αυτό επιταχύνει τα ηλεκτρόνια, που πηδούν από την επιφάνεια του ρολό στην κολλητική κάτω επιφάνεια της ταινίας, όπως αυτή ξετυλίγεται, και καθώς επιβραδύνονται, αυτή η επιβράδυνση παράγει τις ακτίνες Χ.

Μήπως όμως αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος υγείας από τις συνηθισμένες κολλητικές ταινίες; Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι δεν παράγονται ακτίνες Χ στην ατμόσφαιρα, παρουσία αέρα, αλλά μόνο σε θάλαμο κενού, κάτι που ασφαλώς δεν συμβαίνει στην καθημερινότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.