Το πείραμα του Γαλιλαίου με σύγχρονα μέσα


Σύμφωνα με τον μύθο ο Γαλιλαίος, αφήνοντας να πέσουν ελεύθερα διάφορα σώματα από τον Πύργο της Πίζας, απέδειξε πειραματικά ότι σώματα με διαφορετικές μάζες πέφτουν με την ίδια επιτάχυνση: «κάθε σώμα που αφήνεται να πέσει υπό την επίδραση του βάρους του αποκτά ίδια σταθερή επιτάχυνση, ανεξάρτητα της μάζας του, και σε κάθε στιγμή η απόσταση που διανύει είναι ανάλογη του τετραγώνου του παρελθόντος χρόνου».

Στην επιφάνεια της Γης αν αφήσουμε να πέσουν ελεύθερα ένα φτερό και ένα σφυρί θα δούμε ότι το σφυρί φτάνει πολύ πιο γρήγορα στο έδαφος. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει η αντίσταση του αέρα. Αν δεν υπήρχε ατμόσφαιρα θα έφταναν ταυτόχρονα στο έδαφος.

Το πείραμα της ελεύθερης πτώσης πραγματοποίησε ο αστροναύτης της αποστολής Apollo 15, Dave Scott στην επιφάνεια της Σελήνης χρησιμοποιώντας ένα σφυρί (μάζας 1.32 kg) και ένα φτερό (μάζας <0.03 kg). Τα δυο αντικείμενα αφήνονται να πέσουν ελεύθερα από το ίδιο ύψος και δεδομένου ότι στην Σελήνη δεν υπάρχει ατμόσφαιρα, φτάνουν ταυτόχρονα στο έδαφος (και με την ίδια ταχύτητα). Το ημερολόγιο έγραφε 2 Αυγούστου 1971.

Το ίδιο ακριβώς πείραμα έγινε στις 24 Οκτωβρίου 2014 για την εκπομπή που έχει στο BBC ο φυσικός Brian Cox.

Δείτε το πείραμα:

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.