Μερικά βίντεο για την πίεση στα υγρά


Παρακολουθείστε τα βίντεο που έχουν σαν θέμα τα υγρά και συγκεκριμένα:

 1. την Αρχή του Pascal: 
    1. << Η Αρχή του Πασκάλ είναι ένας από τους βασικούς νόμους της Υδροστατικής. Η Αρχή αυτή που προσδιορίσθηκε από τον Γάλλο φυσικό και μαθηματικό Μπλεζ Πασκάλ (1623-1662), προς τιμή του οποίου και φέρει το όνομά της, καθορίζει ότι η οποιαδήποτε πίεση που τυχόν μπορεί ν΄ ασκηθεί στην επιφάνεια ενός υγρού μεταδίδεται ομοιόμορφα εντός αυτού, προς όλες τις διευθύνσεις και σε όλο το βάθος του.
     Αν δηλαδή, σ΄ ένα ανοικτό δοχείο πλήρες υγρού εφαρμόσουμε σε όλη την ελεύθερη επιφάνειά του, π.χ. μ΄ ένα έμβολο, οποιαδήποτε πίεση τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι δυνάμεις που θ΄ ασκεί το υγρό σε οποιοδήποτε σημείο των εσωτερικών τοιχωμάτων ή του πυθμένα του δοχείου, ανεξάρτητα της βαρύτητας, θα παρουσιάζουν παντού την ίδια τιμή. Προφανές λοιπόν είναι ότι η πίεση αυτή, που προέρχεται από εξωτερικές δυνάμεις π.χ. ατμοσφαιρική πίεση ή, πίεση από πεπιεσμένο αέρα ή, πίεση που ασκεί ένα έμβολο στην επιφάνεια ενός υγρού, είναι τελείως ανεξάρτητη των δυνάμεων της γήινης βαρύτητας. Αυτό σε αντιδιαστολή με την υδροστατική πίεση που εξαρτάται από την βαρύτητα.
     Εφαρμογές της Αρχής του Πασκάλ αποτελούν η πλήρωση με αέρα ενός τροχού ή μπαλονιού, το υδραυλικό πιεστήριο, οι υδραυλικοί γερανοί, τα υδραυλικά φρένα και πλείστα άλλα. Η Αρχή του Πασκάλ αφορά όλα τα ρευστά.
  2. Εφαρμογές της αρχής του Pascal, όπως π.χ. το υδραυλικό πιεστήριο
  δείτε κάτι αντίστοιχο σε προσομοίωση στον υπολογιστή – πατήστε το κουμπί όπως φαίνεται στην εικόνα δεξιά: 
  ή ο Υδραυλικός Ανυψωτήρας:
  ή το συντριβάνι του Ήρωνα:
  3. Αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων – Αρτεσιανά πηγάδια:
  <<Όταν μέσα σε δοχεία που επικοινωνούν (συγκοινωνούντα δοχεία) ισορροπεί ένα υγρό, τότε όλα τα σημεία του υγρού που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο έχουν την ίδια πίεση και η ελεύθερη επιφάνεια του υγρού σε όλα τα δοχεία βρίσκεται στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο>>.Δείτε το βίντεο κάνοντας κλικ εδώ
  ή δείτε εδώ:
  και εδώ:
  Αρτεσιανά πηγάδια (φρέατια):

   
  τέλος δείτε δυο χιουμοριστικά βίντεο:
   
   

   

   

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.