Πως θα ορίζεται στο μέλλον η μονάδα μέτρησης της μάζας δηλ. το 1Kg


Ένα χιλιόγραμμο δεν είναι αυτό που ήταν. Κυριολεκτικά. Το αρχικό όνομα για αυτό ήταν ο «τάφος», που προτάθηκε το 1793, αλλά έπεσε θύμα της Γαλλικής Επανάστασης, όπως και ο δημιουργός του, ο Lavoisier. Έτσι αρχίζει η ιστορία της πιο ασυνήθιστης μονάδας SI. Το χιλιόγραμμο είναι η μόνη θεμελιώδης μονάδα με πρόθεμα στο όνομά του και το μόνο που εξακολουθεί να ορίζεται από ένα φυσικό τεχνούργημα, το διεθνές πρωτότυπο κιλό ή το IPK.

Αλλά το πρόβλημα με τον ορισμό του πρότυπου χιλιόγραμμου είναι από καιρό γνωστό. Το IPK δεν φαίνεται να διατηρεί τη μάζα του σε σύγκριση με 40 παρόμοιους κυλίνδρους που κόπηκαν την ίδια στιγμή. Ο στόχος είναι επομένως να εξαλειφθεί η εξάρτηση του χιλιογράμμου από ένα φυσικό αντικείμενο. Για το σκοπό αυτό εξετάζονται δύο κύριες προσεγγίσεις: το έργο Avogadro και το ισοζύγιο Watt.

Το έργο Avogadro στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό της σταθεράς του Avogadro (που ορίζεται σήμερα από το χιλιόγραμμο – ο αριθμός των ατόμων σε 12 g άνθρακα-12) και αντιστρέφει τη σχέση έτσι ώστε το κιλό να προσδιορίζεται επακριβώς από τη σταθερά του Avogadro. Αυτή η μέθοδος απαιτούσε τη δημιουργία της πιο τέλεια σφαίρας στη Γη. Είναι κατασκευασμένο από ένα μόνο κρύσταλλο ατόμων πυριτίου-28. Μέσω προσεκτικής μέτρησης της διαμέτρου, ο όγκος μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια. Δεδομένου ότι η απόσταση μεταξύ ατόμων του πυριτίου είναι γνωστή, ο αριθμός των ατόμων σε μια σφαίρα μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. Αυτό επιτρέπει έναν πολύ ακριβή προσδιορισμό της σταθεράς του Avogadro.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την Katie Green, τον Δρ. David Farrant, το CSIRO και το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρήσεων για τη βοήθειά τους. Ευχαριστώ επίσης τον Nessy Hill για τη μαγνητοσκόπηση και την αναθεώρηση προηγούμενων σχεδίων αυτού του βίντεο.

 

Δείτε επίσης τα άρθρα:

  1. Tο χιλιόγραμμο, η μονάδα μέτρησης της μάζας έγινε 125 ετών
  2. Νέος ορισμός για το κιλό, καθώς το πρωτότυπο χάνει βάρος
  3. Ο ανασχηματισμός των θεμελιωδών μονάδων μέτρησης

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.