Τα νησιά Σαμόα θα περάσουν κατευθείαν από την 29η στην 31η Δεκεμβρίου!


imageΤα νησιά Σαμόα ετοιμάζονται να αλλάξουν ωριαία άτρακτο ώστε να εναρμονίσουν τα ρολόγια τους με αυτά των…κύριων εμπορικών εταίρων τους, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, και το σχετικό εγχείρημα σημαίνει ότι θα περάσουν κατ’ ευθείαν από την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου στο Σάββατο 31 Δεκεμβρίου.

Τα νησιά Σαμόα, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, είναι αυτή τη στιγμή ανατολικά της ωριαίας ατράκτου που διασχίζει τον ωκεανό αυτό, με αποτέλεσμα η ώρα στο εν λόγω αρχιπέλαγος να είναι +11 ώρες από την ώρα Γκρήνουιτς. Οι Σαμόα είναι μια από τις τελευταίες χώρες του πλανήτη που βλέπουν τον ήλιο να δύει σε μια συγκεκριμένη ημέρα.

Με την αλλαγή που αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση, τα νησιά Σαμόα θα είναι πλέον μία από τις πρώτες χώρες που θα βλέπουν την ημέρα να ανατέλλει και η ωριαία άτρακτός της θα είναι πιο κοντά στις ωριαίες ατράκτους της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ύμνοι, προσευχές και μια ομιλία του πρωθυπουργού Τουιλαέπα Σαϊλέλε Μαλιελεγκαόι προβλέπονται για την τελευταία ώρα της Πέμπτης. Μετά τα μεσάνυκτα, η επίσημη ημερομηνία θα προχωρήσει στο Σάββατο 31 Δεκεμβρίου. Τα ξενοδοχεία του αρχιπελάγους δεν θα χρεώσουν τη διανυκτέρευση που εκ των πραγμάτων δεν θα υπάρξει, όμως οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν αυτή την ημέρα εργασίας «φάντασμα». Ειδικά γραμματόσημα θα εκδοθούν με την ευκαιρία, έκανε γνωστό το υπουργείο Επικοινωνιών.

Η μεταρρύθμιση αυτή θα διευκολύνει τις εμπορικές σχέσεις των νησιών με τις χώρες που είναι οι κύριοι εταίροι τους και στις οποίες ζουν πολλοί μετανάστες από τις Σαμόα, είχε εξηγήσει ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας το μέτρο τον περασμένο Μάιο.

Με τις σημερινές ωριαίες ατράκτους, «χάνουμε δύο εργάσιμες ημέρες κάθε εβδομάδα», είχε διευκρινίσει. «Όταν εδώ είναι Παρασκευή, στη Νέα Ζηλανδία είναι Σάββατο. Και όταν εμείς βρισκόμαστε την Κυριακή στην εκκλησία, στο Σίδνεϊ και το Μπρισμπέιν έχουν ήδη αρχίσει την εβδομάδα». Αυτή τη στιγμή οι Σαμόα βρίσκονται 21 ώρες πίσω από την Αυστραλία και 23 ώρες πίσω από τη Νέα Ζηλανδία. Από τις 31 Δεκεμβρίου 2011, οι Σαμόα θα είναι μία ώρα μπροστά από το Ουέλινγκτον και τρεις ώρες μπροστά από το Σίδνεϊ.

Οι Σαμόα είχαν επιλέξει τη σημερινή ωριαία άτρακτό τους πριν από 120 χρόνια επειδή τότε οι κύριοι εμπορικοί εταίροι τους ήταν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.