και τα ονόματα αυτών: Νιχόνιο, Μοσχόβιο, Τενεσίνιο και Ογκάνεσον (;)


http://iupac.org/cms/wp-content/uploads/2016/06/Press-Release_Naming-Four-New-Elements_8June2016.pdf

Με την συλλογή 156.278 υπογραφών, οι θαυμαστές των  Motörhead, του γνωστού χέβι μέταλ συγκροτήματος, ζητούσαν να ονομαστεί «Lemmium» το ένα από τα 4 νέα στοιχεία του περιοδικού πίνακα, το «βαρύ μέταλλο» με ατομικό αριθμό 115, προς τιμήν του αρχηγού της μπάντας Lemmy Kilmister.
λεμιουμΔυστυχώς δεν εισακούστηκαν.

Η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) προβληματιζόταν από τον Ιανουάριο για τα ονόματα των νέων στοιχείων που δημιουργήθηκαν στα εργαστήρια τα τελευταία χρόνια.

Και σήμερα ανακοίνωσε τα ονόματα που προτείνει για τα 4 νέα στοιχεία του περιοδικού πίνακα. Μετά από μια δημόσια διαβούλευση που θα είναι ανοιχτή μέχρι στις 8 Νοεμβρίου του 2016, η IUPAC θα βάλει την τελική σφραγίδα έγκρισης των ονομάτων.

elements

 

Το στοιχείο με ατομικό αριθμό 113

Το στοιχείο που διαθέτει 113 πρωτόνια στον πυρήνα του δημιουργήθηκε σε ιαπωνικό εργαστήριο και έφερε το προσωρινό όνομα Ununtrium  (από τις λατινικές λέξεις «ένα» και  «τρία» και την κατάληξη –ium) και συμβολιζόταν με Uut.

To καινούργιο όνομα θα είναι Νihonium – Νιχόνιο(;) και το νέο σύμβολο Νh. Νιχόν προφέρεται η Ιαπωνία … στα ιαπωνικά (日本).  Η IUPAC με την κίνηση αυτή ελπίζει ότι η υπερηφάνεια και η πίστη στην επιστήμη θα αντικαταστήσει την δυσπιστία σε όλους όσους υπέφεραν από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.

 

Το στοιχείο με ατομικό αριθμό 115

Ununpentium ήταν το προσωρινό όνομα του τεχνητά κατασκευασμένου υπερβαρέoς στοιχείου του περιοδικού πίνακα με ατομικό αριθμό 115, και η συντομογραφία του ήταν Uup. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2004 στη Ρωσία και επιβεβαιώθηκε το 2013. To νέο όνομα θα είναι Moscovium (Mc)  Μοσχόβιο(;), προφανώς από την πόλη της Μόσχας. Στην περιφέρεια της πόλης βρίσκεται το εργαστήριο όπου δημιουργήθηκε  το Μοσχόβιο.


Το στοιχείο με ατομικό αριθμό 117

Το στοιχείο Ununseptium (Uus) με ατομικό αριθμό Ζ=117 δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2010 στο εργαστήριο Oak Ridge, στο Tennessee των ΗΠΑ. Γι αυτό το νέο όνομα του στοιχείου θα είναι Tennessine (Ts) – Τενεσίνιο(;).


Το στοιχείο με ατομικό αριθμό 118

To στοιχείο Ununoctium (Uuo) βαφτίστηκε Oganesson (Og) από το όνομα του καθηγητή Yuri Oganessian , ο οποίος αφιέρωσε την έρευνά του στην μελέτη των βαρέων στοιχείων με ατομικό αριθμό μεγαλύτερο του 92.
Το στοιχείο Ογκάνεσον (ή Ογκανέσιον;) βρίσκεται στην 18η ομάδα του περιοδικού πίνακα – την ομάδα των ευγενών αερίων. Γι αυτό έχει την κατάληξη –ον, όπως λέμε Νέον, Αργόν, Κρυπτόν,  Ξένον και Radon – Ραδόνιον (εκτός του Ηλίου).


πηγή: www.liberation.fr

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.